Przejdź do treści

Aktualności - Powiat Malborski

Herb powiatu

Starostwo Powiatowe w Malborku

tło

„Świat słodkości” - zajęcia edukacyjne dla uczniów Technikum nr 3

W piątek  7 czerwca 2024 r. uczniowie klasy czwartej Technikum nr 3 w Malborku kształcący się w zawodzie  technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w warsztatach organizowanych przez Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie. Zajęcia prowadziły dr inż. Anna Gątarska z Katedry Towaroznawstwa i Badań Żywności oraz dr inż. Iwona Szerszunowicz z Katedry Biochemii Żywności.

Realizowane warsztaty obejmowały następującą tematykę:

1.„Świat słodkości w produktach mleczarskich”

W ramach wykładu i warsztatów uczniowie dowiedzieli się, jakie substancje są odpowiedzialne za słodycz produktów mleczarskich. Czy takimi związkami są tylko cukry? Czy organizm człowieka może uzależnić się od cukru? Przyszli technicy żywienia w przyjemny, bo oparty na doznaniach zmysłowych, sposób poznali różne związki słodzące oraz ich właściwości i funkcje, jakie pełnią w produktach mleczarskich. Sprawdzili atrakcyjność wybranych produktów w aspekcie zawartości w nich substancji słodzących, odkryli pochodzenie tych związków, w tym obecność naturalnych substancji słodzących i/lub stanowiących zamiennik cukrów oraz przeprowadzili ocenę organoleptyczną wybranych produktów.

2.„Wykorzystanie oceny sensorycznej w ocenie jakości produktów mleczarskich”

Zajęcia pozwoliły uczniom zapoznać się z ogólnymi zasadami funkcjonowania zmysłów, dowiedzieli się, co warunkuje poprawność wyników w ocenach sensorycznych, poznali wybrane metody ustalania tych ocen, samodzielnie dokonali oceny sensualnej wybranych produktów mleczarskich.

Młodzież oceniła wycieczkę jako ciekawą ,wartościową i pouczającą.

Organizatorką wycieczki była nauczycielka przedmiotów zawodowych - Ewelina Kępińska-Lipińska.

Galeria zdjęć

Link do strony Misto Malbork
Tło

Powiat Malborski